Frågor och svar

P-O Haraldsson är näsexpert på livsstilsmagasinet Lifestyle Wellness och svarar på läsarfrågor i varje nummer. Här är ett axplock utav dessa.

Kontakta oss

Hej, Jag har alltid haft komplex för min stora “potatisnäsa”, och går nu i tankarna om jag ska göra något åt den. Jag har dock inte gjort något ingrepp tidigare och undrar vad för typ för resultat man kan uppnå och om det är värt det? Är riskerna stora? Vad kan det tänkas kosta? Hanna J.

P-O Haraldsson: Hej Hanna. Man skulle behöva se dig först innan man svarar. För vad menar du med potatisnäsa? Hur stor är den och vilken hudtyp har du? Är huden tunn går det ofta bra att få till en fin näsa men är den tjock och porig kan man inte ändra den så mycket för då finns det alltid risk för svallköttsbildning som får nedre delen av näsan att svullna. En näskirurg måste således bedöma just din näsa innan man ger ett bra svar på vilken operation som kan göras och det tänkbara resultatet av den. Priset torde ligga någonstans mellan 30-50.000 kronor.

När jag var liten blödde jag ofta näsblod och så länge jag kan minnas har jag väldigt lätt för att bli täppt i näsan. Tidigare har jag ursäktat det med att jag är gräsallergisk på sommar halvåret och att jag är förkyld under vintern. Eftersom det händer hyffsat frekvent att jag blir täppt året runt har jag nu börjat fundera på om det helt enkelt kan vara på grund av att jag har trånga luftvägar. Tror du att så kan vara fallet, och är det något man då skulle kunna lösa genom kirurgi? /Sofie

P-O Haraldsson: Det låter som om du skulle behöva uppsöka en öron-näs och halsläkare för bedömning. Du kan behöva medicineras för din allergiska och överkänsliga näsa. Hjälper inte det kan man behöva krympa dina näsmusslor eller kanske operera nässkiljeväggen.

Vad borde jag ställa för frågor till min doktor vid en näsplastikkonsultation?

P-O Haraldsson: Det beror på vilka önskemål Du har; om det gäller funktion eller utseende. Berätta vad du stör dig på och fråga sedan doktorn om han ser vad du menar. Det är en viktig gemensam utgångspunkt. Du formulerar målet och kirurgen bedömer sedan om det är möjligt att uppnå och i så fall hur vägen dit ser ut. Det som oftast avgör är näsans form i förhållande till ansiktet i övrigt samt hudtjocklek och broskkvalitet. Ibland är det en flyende haka som gör att näsan ser stor ut och då kanske det räcker med ett hakimplantat för att näsan skall se normal ut. En fråga som aldrig får glömmas är om operationen kommer att försämra funktionen.

Hej! Jag är ganska säker på att jag har hålrum mellan näsborrarna en liten bit in i näsan. Har inte alltid haft det utan de senaste åren bara. Vet inte vad det kan bero på förutom möjligtvis en olycka jag hade för något år sedan då jag slog i huvudet. Är detta något jag borde bry mig om och låta en doktor titta på, eller gör det detsamma? Det vill säga, kan det vara farligt på något vänster och orsaka mig besvär och jag borde för det ihopsytt eller något. Det stör mig inte direkt idag, mer än att jag känner det när jag snyter mig eller ibland när det blir “igenkloggat” och jag blir lite täppt ibland. Tack på förhand!

P-O Haraldsson: Det är omöjligt att svara på din fråga utan att ha undersökt dig. Det låter ofarligt men om du vill veta vad du har så sök upp en ÖNH läkare för besked.

Vanlig näsplastik är för dyrt för mig och jag funderar på att göra ett icke-kirurgiskt näsjobb då jag hört att det ska vars betydligt billigare. Jag vet dock inte så mycket om det. Vad exakt är icke-kirurgisk näsplastik och är resultatet permanent?

P-O Haraldsson: Numera kan man beroende på hur näsan ser ut välja mellan kirurgisk och icke-kirurgisk behandling. Den icke-kirurgiska metoden innebär att man istället för att operera sprutar in filler i näsan och formar om den. Det fungerar vanligen bra på små näsor och på näsor med ojämnheter som skall fyllas ut men inte så bra på stora breda näsor. Priset är naturligtvis mycket lägre än för operation men man får räkna med att göra om det inom 1-2 år. Många frågar om resultatet består. Men man skall inte använda permanentfiller. Blir det fel eller man får en reaktion på preparatet hamnar man i ett mycket besvärligt läge. Förr sprutade man in paraffin och silikon och det kunde ge hemska reaktioner. Bäst är hyaluronsyra, typ Stylage eller Juvederm, för de går att lösa upp med ett motmedel ifall något skulle gå snett.

Hej, Jag är en 16-årig tjej som är väldigt missnöjd med min näsa. Hur gammal måste man vara för att få göra en näsoperation? Yolanda

P-O Haraldsson: Förstår att det känns frustrerande att näsan spurtväxer i tidigt i puberteten och att man inte kan göra något åt det förrän man är igenom den. Man skall nämligen inte operera en näsa som växer och speciellt inte under puberteten när det är som störst risk att näsan börja växa fel. Man opererar därför ogärna någon förrän vid 17 års ålder om det inte är absolut nödvändig för näspassagen eller att den pga tidigare fraktur håller på att växa helt fel.

Hej, Jag hade en näsa som jag var väldigt nöjd med när jag var yngre och några klasskompisar gav mig komplimanger för den. Nu när jag är 24 och verkar det som om min näsa har vuxit sig mycket större. Näsvingarna och näsborrarna är betydligt bredare än de varit förut. Hur ska jag göra för att få tillbaka min gamla näsform? Näsan har gått från att ha varit en kroppsdel jag varit stolt över till att vara något som nu ger mig osäkerhet. Hjälp, vad ska jag göra? /Kristin

P-O Haraldsson: Näsan bär starka drag av etnicitet och familj. Man kan grovt säga att man föds med en näsa som tillhör ens folkslag men de slutgiltiga familjedragen inte kommer inte fram förrän i puberteten och är inte fullt utvecklade förrän i 25-årsåldern. Då vet man ofta vems näsa i familjen man “ärvt”. När man sen åldras efter 50 brukar näsan förändras igen och upplevas som större och längre för att näsan de facto växer hela livet medan kinderna sjunker in. Det här är en resa som man inte kan stoppa på annat sätt än med operation. Jag förstår din frustration om näsan förändrats så mycket. Du skall kanske söka en näskirurg och få en objektiv bedömning om bakomliggande orsak i just ditt fall och kanske förslag på hur man på bästa sätt kan hjälpa dig. Det går ofta att göra något kirurgiskt om det inte bara är en tjock hud som ställer till det.

Vad för typ av bedövning använder man vid näsoperationer?

P-O Haraldsson: Man injicerar alltid lokalbedövning på och i näsan i samband med operation för att minska smärta och blödning. Sedan kan patienten antingen vara sederad med smärtstillande och lugnande sprutor intravenöst eller så är mazn helt sövd. I det senare fallet tar man också över patientens andning. Det finns olika rutiner på olika sjukhus. På de flesta ställen söver man patienterna rutinmässig medan man på andra ställen som bas använder sig av sedering (lättnarkos) och reserverar narkoserna till de besvärligaste.

Kan man göra en näsa smalare på längden utan att göra näsborrarna mindre? Jag vill nämligen minska min näsa, men är lite orolig för att det ska bli svårt att andas efteråt. I sådana fall tycker jag inte att det är värt det.

P-O Haraldsson; Det är möjligt. Det är mycket viktigt att tänka på andningen när man man skall smalna en näsa. Funktionen går alltid före utseendet. Näsborrarna blir ofta lite smalare efter näsplastik men det ger sällan besvär om det inte föreligger en sned nässkiljevägg eller något annat specifikt hinder. Det är därför alltid viktig att göra en ordentlig undersökning av näsan och riskbedömning före operation. Näsflödesmätning kan vid behov behöva utföras. Det kan ske hos näsläkare. Att förtränga näsvingarna kan var mycket riskfyllt och tar man för mycket och får man sammanfallande näsvingar eller en sammanväxning kan det i princip bli omöjligt att återställa passagen.