Kropp 

Våra plastkirurger har mångårig erfarenhet.
Kontakta oss angående bukplastik och fettsugning.

Kontakta oss

Bukplastik

Om du upplever att huden på din mage är slapp och har mist sin elasticitet, exempelvis på grund av viktnedgång, graviditet eller ökande ålder, kan det vara aktuellt att göra en så kallad bukplastik. Ingreppet innebär i princip att vi sträcker din hud nedåt och tar bort överskottet. Om det finns ett överskott av fett på magen eller på höftkammarna kan vi oftast åtgärda det samtidigt.

Ibland buktar också magen utåt, vilket kan beror på uttänjd bukmuskulatur. Det kan vi strama ut, så att magen blir plattare.

Observera att bukplastik inte är en genväg till viktminskning.

Inför operationen

Du får inte äta eller dricka något på sex timmar innan operationen. Under veckan innan operationen får du inte använda mediciner som exempelvis Magnecyl, Trombyl, Albyl eller andra som innehåller acetylsalicylsyra. Däremot kan du använda smärtstillande mediciner med paracetamol, som exempelvis Alvedon och Citodon.

Ha med dig kläder som sitter löst och ledigt över magen.

Operationen

Ingreppet sker i narkos och tar cirka 2 timmar att utföra. Buksnittet läggs som ett förlängt kejsarsnitt och upp mot dina höftkammar. I vissa fall läggs snittet runt hela bålen. För att inte naveln ska hamna i fel läge, när vi sträcker ut huden, behöver vi i många fall “skära ut” den och sätta den på en ny plats.

Efter operationen

Vid omfattande plastik får du stanna kvar på kliniken en natt efter operationen och pysslas om av vår erfarna nattsköterska. En del av snitten sys ihop med tråd som försvinner av sig själv, men andra tar vi bort på kliniken efter ett par veckor.

I många fall sitter det kvar en eller två slangar efter operationen, som hjälper till att dränera bort vätska ur såret.

För din bekvämlighet och för att minska svullnaden rekommenderar vi att du använder en byxgördel under de närmaste veckorna efter operationen.

Fettsugning

Om du upplever att du har begränsade fettansamlingar på olika delar av kroppen kan vi ta bort dem med en så kallad fettsug. Det kan exempelvis röra sig om knänas insidor, magen, en dubbelhaka, höftkammar (“love handles”) eller lårens ut- och insidor. Det här ingreppet är ett sätt att trimma ner ett “utskjutande” område på kroppen.
Observera att fettsugning inte är en genväg till att gå ner i vikt.

Operationen

I många fall kan du vara vaken med lokalbedövning under operationen, men vid större ingrepp är narkos att föredra. Det här är något du går igenom noga med din kirurg innan operationen. Oftast tar ingreppet en timme och du kan gå hem samma dag.

Under operationen för vi in en lång, smal stålkanyl genom halvcentimeterlånga snitt i din hud. I yttre änden av kanylen sitter en slang som är kopplad till en sugmaskin – enligt samma princip som i en dammsugare. Sedan suger vi ut fettet.

Efter operationen

På insticksställena sätter vi små stygn, som vi tar bort på kliniken efter 1-2 veckor. Det opererade området kommer att svullna upp under en period och det kommer att kännas som efter ett rejält träningspass. Dagen efter ingreppet kan du duscha precis som vanligt.

Oftast kan du gå hem liten stund efter operationen.

Det mycket lång tid innan vi kan se slutresultatet – minst 6 månader.

Flerbarnsföderska. Före och efter bukplastik + fettsugning.

Kvinna med ridbyxlår. Före och efter fettsugning.

Kvinna med Adipositas. Före och efter bukplastik.