Ansiktslyft & Hakplastik 

Operationer som förnyar din utstrålning

Vi utför pannlyft, ansiktslyft, trådlyft samt kind- och hakplastik.

Kontakta oss

Hakplastik

Om du vill förstora eller förminska din haka kan vi göra det med hakplastik. Vid en hakförstoring läggs vanligtvis ett silikonimplantat på hakan, antingen via snitt under hakan eller via munnen. Det senare är Astoriaklinikens unika metod, som inte ger något synligt ärr. I enstaka fall upplever patienten en övergående känselnedsättning i hakpartiet efter operationen.

Det går även att använda volymfiller som Stylage XL och Juvederm Voluma till hakförstoring. Ingreppet sker under lokalbedövning och du kan åka hem samma dag.

Vid en hakförminskning mejslas käkbenet ner och i vissa fall minskar vi även mjukdelarna över hakspetsen.

Ansiktslyft

Med åldern minskar hudens elasticitet och mjukhet, vilket även påverkar ansiktet – inte minst med rynkor och hängande skinn. Hos äldre personer är det vanligt med lösare hud i nacken, slappa kinder, djupa veck vid mungiporna och hängande skinn under käkbenen. Det ger ett trött och åldrat utseende.

 

Operationen

Du opereras under narkos under några timmar. Vi sträcker din hud uppåt och bakåt, så att vi kan avlägsna överskottet. Snitten läggs från örat och neråt, och ovanför hårfästet.

Efter ingreppet får du ligga kvar på kliniken över natten för observation.

 

Efter operationen

Ingreppet brukar inte orsaka någon stor smärta, men du kan känna dig stel och stram i ett par veckor. Vi tar bort stygnen stegvis under en tvåveckorsperiod.

Pannlyft

Genom att lyfta pannan minskar dina djupa rynkor och veck i pannan. Du ser dessutom piggare ut, genom att ögonbrynen lyfts och ögonen blir mer öppna. På yngre personer gör vi ingreppet med titthålsteknik (endoskopisk teknik) och på äldre genom hudreduktion i något hudveck i pannan. För ett riktigt bra resultat kan det behövas en övre ögonlocksplastik.

Målet med pannlyftet är att öppna upp ögonen så att du ska se mindre trött ut och att pannan ska kännas mer avslappnad och utvilad.

 

Innan operationen

Undvik tabletter som innehåller acetylsalicylsyra, som exempelvis Magnecyl, Trombyl och Albyl, under veckan innan operationen. Använd heller inte naturläkemedel, som Vitamin E, Omega 3 eller fiskolja. Alla dessa preparat ökar blödningsbenägenheten, vilket leder till blåmärken och svullnad efter operationen.

Ta med solglasögon, urringad t-shirt och keps till kliniken.

Operationen

Operationen sker under narkos och tar cirka 1,5 timme. Vi lägger ärren efter operationen bakom hårfästet i mitten och något åt sidan i tinningen. Varje ärr är cirka 1,5 centimeter långt.

Efter ingreppet ligger du kvar på vårdavdelningen för observation till nästa morgon.

Komplikationer

De vanligaste komplikationerna är svullnad och blåmärken. Du kan känna dig bortdomnad i pannhuden under några veckor.

I sällsynta fall (<1 %) kan ansiktsnervens gren till pannan skadas under operationen, vilket medför att du inte längre kan lyfta ögonbrynet på den skadade sidan viljemässigt.

Efter operationen

För att minska svullnaden i pannan får du en kort kortisonbehandling i 3 dagar efter operationen. Vi kommer även att skydda det opererade området med tejp som ska sitta kvar i 5 dagar. Stygnen tas bort efter cirka 10 dagar. Pannan och övre ögonlocken kan svullna efter operationen och det kan bli blåmärken, men de brukar försvinna inom 3 veckor.

Smärtan efter operationen är måttlig, men det är viktigt att du endast tar de smärtstillande mediciner som vi rekommenderar – som exempelvis Alvedon, Panodil, Citodon eller Dexonfen. Preparat som innehåller acetylsalicylsyra och naturläkemedel som Vitamin E, Omega 3 och fiskolja ökar blödningsbenägenheten och ger mer blåmärken och svullnad efter operationen.

Efter ungefär 1-2 veckor kan ut återgå till ditt arbete, beroende på vilken typ av arbete du har. Träna kan du göra efter cirka 5 veckor, när alla blåmärken och all svullnad är borta.

Kindplastik

Kindbensförstoring eller kindplastik kan antingen göras med en fettinjektion eller med volymökande fillers som Stylage XL eller Juvederm Voluma. Vid fettinjektionen tas fettet oftast från knäregionen och patienten brukar vara sövd under ingreppet, men kan åka hem senare samma dag.

Vid injektion av en filler görs ingreppet i lokalbedövning och du kan gå hem direkt efteråt. Vi använder en artificiellt framställd hyaluronsyra, som annars finns naturligt i kroppen, som vi injicerar i form av en genomskinlig gel.

Före och efter bilder på en kvinna gjort en mjukdelstransplantation i hakgrop

Kvinna med hakgrop. Före och efter operation (mjukdelstransplantation), filler och botox.

Före och efter bilder på kvinna som gjort ett ansiktslyft

Medelålders kvinna. Före och efter ansiktslyft.

Före och efter bilder på kvinna som gjort hakimplantat

Kvinna med underprojicerad haka. Före och resultat efter hakimplantat.

Frågor och svar om ansiktslyft