Övriga behandlingar

Våra plastkirurger har mångårig erfarenhet, kontakta oss angående våra behandlingar.

Kontakta oss

Fettransplantation

Under livets gång minskar fettet i ansiktet, så att barn- och ungdomstidens runda ansiktskonturer utvecklas till ett mer kantigt ansikte när vi åldras. Andra faktorer som påverkar ansiktets utseende är rökning, viktnedgång och solning. Ditt ansikte kan även ha medfödda eller förvärvade ojämnheter.

I många fall kan detta korrigeras med en välvald injektion av kroppseget fett. Vi kan bland annat fylla ut läpparna, fylla veck mellan näsan och munnen eller förbättra konturerna i tinningen, ögonbrynen eller kinderna – alltså återskapa en del av ditt ungdomliga ansiktsuttryck. I vissa fall kan en fettinjektion förbättra resultatet vid en bröstrekonstruktion efter exempelvis cancer.

Direkt efter ingreppet kommer du att märka en påtaglig skillnad, men i ett längre perspektiv beror resultatet på hur väl det injicerade fettet läker in på plats. Du kan räkna med att kroppen absorberar cirka 50 % av den injicerade fettmängden under de första 6 månaderna efter operationen. I många fall krävs det därför en eller två kompletterande injektioner för att uppnå ett önskvärt resultat.

Operationen

Vi använder en specialtillverkad kanyl för att ta fett från olika områden på kroppen, som exempelvis magen eller insidan av knä och lår. Läs mer under fettsugning. Därefter renas fettet noggrant och injiceras med en annan specialtillverkad kanyl i de områden som man önskar. De transplanterade fettcellerna integreras med vävnaden på den nya platsen och ger nya konturer på kroppen.

Operationen genomförs under en kort narkos och du får inga stygn som måste tas bort.

Efter operationen

Oftast kan du gå hem i sällskap med en vän eller anhörig några timmar efter operationen. Efter några dagar har svullnaden och eventuella blåmärken gått tillbaka, men fram till dess kan det kännas lite spänt i området där fettinjektionen gjordes.

Du ska undvika massage och solning under de första två veckorna efter operationen.

Risker och komplikationer

Om du röker har du betydligt sämre förutsättningarna att få ett bra resultat, eftersom en större mängd av det injicerade fettet försvinner efter operationen. Det berör på att rökning ger en nedsatt blodcirkulation. Om du planerar att göra en fettinjektion i ansiktet rekommenderar vi dig att sluta röka som ett första steg.

Ärrkorrigering

Fula ärr, exempelvis efter en krosskada, kan slipas, skäras eller “tatueras” bort. Men observera att ett ärr bara kan ersättas av ett annat ärr eller kamoufleras – det går aldrig att få bort dem så att det blir precis som innan skada uppkom.