BröstFörstoring & Bröstförminskning i Stockholm 

Våra plastkirurger har mångårig erfarenhet inom bröstoperationer och hjälper dig utifrån dina specifika behov. 

Kontakta oss

Få de bröst du alltid velat ha genom en bröstoperation 

Du kan ha flera olika skäl till att du vill genomgå en bröstförstoring – för liten egen bröstkörtelvävnad, bröst som efter amning och graviditet tappat volym och fasthet eller att du upplever att dina bröst är olika stora. Oavsett anledningen så kan vi tillföra volym och skapa en bröstform, storlek och fasthet som du kan känna dig nöjd med.

Det vanligaste sättet att förstora brösten är att tillföra volym genom implantat. Varje kvinna och hennes bröst är unika och därför krävs det noggrann planering, så att vi hittar det implantat som passar bäst. Vi måste anpassa det efter din längd, vikt och kroppsform – och inte minst dina önskemål.

Det finns många olika sorters implantat, men det gemensamma är att de består av ett silikonhölje med antingen silikon, koksalt eller en blandning inuti. De kan antingen vara runda eller droppformade implantat (anatomiskt). Idag är det absolut vanligast med så kallade gelehallon- eller kohesivgelsimplantat – alltså implantat som består av formstabil silikon. Dessa uppför sig som gelé, och rinner inte ut i vävnaden, om höljet skulle skadas.

Vi använder implantat från Mentor eller Allergan, som är världens mest använda implantat. Tillverkarna har många års erfarenhet och implantaten är godkända för användning i USA.

Hur går bröstoperation till?

Det vanligaste är att vi gör ett snitt under bröstet och för in implantatet, så att ärret göms i vecket. I vissa fall kan vi föra in implantaten via armhålan eller vid kanten av vårtgården. Implantatet kan placeras under bröstmuskeln (pectoralis major) eller mellan bröstkörteln och bröstmuskeln. Resultatet blir bäst vid en placering under bröstmuskeln, eftersom muskeltäckningen slätar ut konturerna av implantatet – framförallt i den övre delen av bröstet. En annan fördel är att det blir lättare att genomföra mammografi med implantatet under muskeln.

Operationen genomförs under narkos, i kombination med lokalbedövning.

Inför operationen

Det absolut viktigaste steget vid en bröstförstoring är noggrann planering före operationen och att du väljer rätt implantat. Före operationen har vi en konsultation, då du får chansen att pröva ut rätt storlek och känna på olika implantat. Efter en bedömning av din hudkvalitet och bröstens och bröstkorgens form kan du och din plastikkirurg komma överens om vilket implantat och storlek som ska användas.

Efter operationen

Oftast kan du gå hem samma dag som operationen och sova i din egen säng. Om det skulle inträffa något eller komma frågor i efterhand kan du alltid ringa till oss.

Under första veckan behöver de flesta använda smärtstillande tabletter regelbundet. Ärren fixeras med kirurgtejp under minst 6 månader för bästa resultat. Med jämna mellanrum behöver tejpen bytas ut, men inte för ofta då det kan göra huden skör.

I vissa fall kan du optimera slutresultatet ytterligare genom att använda ett så kallat bröstband under de närmaste veckorna efter operationen.

När det har gått 6 månader efter operationen så planerar vi in ett återbesök, för att utvärdera slutresultatet.

Risker och komplikationer vid bröstoperationer

Det finns risker vid alla kirurgiska ingrepp, men med noggrann planering före operationen och maximalt säkerhetstänkande kan vi minska risken för komplikationer. Det är ovanligt, men du kan få en blödning eller infektion direkt efter operationen.

Under de första 6 månaderna kan det uppstå en känselnedsättning i bröstet, men oftast återkommer känseln av sig själv efter en tid. I enstaka fall kvarstår känselnedsättningen.

I ett senare skede kan det uppstå en skada på silikonhöljet – exempelvis efter en olycka eller genom mekanisk slitning. Moderna implantat är konstruerade för att silikonet inte ska kunna rinna ut i vävnaden, men skadan kan ändå leda till att implantatet måste bytas ut.

Det bildas alltid en kapsel runt implantatet. Det är kroppen som reagerar genom att skapa ärrvävnad runt det främmande objektet. I 5 % av fallen förtjockas ärrvävnaden och leder till att bröstet känns hårt, ändrar form eller förskjuts uppåt. Det åtgärdar vi genom att dela eller avlägsna kapseln, men ibland måste vi även byta ut implantatet.

Om du drabbas av kapselbildning finns alltid risken att problemet återkommer vid en förnyad operation.

Bröstförminskning

En för stor byst kan ge dig förslitningsskador och smärta i nacken och axlarna på grund av en dålig kroppshållning. Du kanske har svårt att pröva ut kläder, utöva vissa aktiviteter eller bara är missnöjd med formen? Det kan finnas många anledningar till att du vill göra en bröstförminskning.

Ofta kombineras en bröstminskning med ett bröstlyft. Ibland måste vi även avlägsna överflödig vävnad med fettsugning eller använda implantat för att få önskvärd form på brösten.

Det är viktigt att du inte är alltför överviktig, då det kan öka risken för komplikationer efter operationen.

Inför bröstoperationen

Du får inte äta eller dricka något på sex timmar innan operationen. Använd ingen medicin som innehåller acetylsalicylsyra, som exempelvis Magnecyl, Trombyl eller Albyl, under närmaste veckan före operationen. Däremot är exempelvis Alvedon och Citodon helt okej – eftersom de innehåller paracetamol.

Kom till kliniken klädd i oömma kläder som sitter löst och ledigt.

Operationen

Ingreppet sker under narkos och tar cirka 2 timmar. Efter operationen kommer du att få ärr som löper runt vårtgården och i en rak linje från nedanför bröstvårta och ner till vecket under bröstet. Såren tejpas och du får använda en stabil BH för att sårläkningen och slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Efter operationen

Du kan åka hem samma dag eller dagen efter ingreppet. De flesta behöver vara sjukskrivna i 2-3 veckor efter operationen och du ska undvika att träna i upp till 6 veckor. Såren måste vara tejpade i upp till 6 månader, men vi kommer att byta ut dem med jämna mellanrum.

Efter en vecka och efter ett halvår får du komma på återbesök och träffa kirurgen.

Risker och komplikationer

Operationen kan påverka din förmåga att amma och du kan få nedsatt känsel på bröstvårtan. Det är bra att diskutera detta med din kirurg innan operationen. Om du brukar få kraftig ärrbildning efter skador bör du även diskutera detta med kirurgen, men annars brukar ärrläkningen gå bra om man bara sköter sårvården ordentligt.

Bröstlyft

Vilken spänst du har i brösten beror på vilken slags hud du har, din ålder, förhållandet mellan fett och bröstvävnad samt eventuell graviditet och amning. Oftast syftar ett bröstlyft till att återskapa en önskvärd form och volym – och ibland utför vi även en bröstförstoring med implantat samtidigt. Den exakta omfattningen på ingreppet bestäms utifrån bröstens storlek, form, graden av häng och dina personliga önskemål.

Ett bröstlyft innebär oftast ingen begränsning i amningsförmågan. Du du tidigare fått kraftiga ärrbildningar bör du diskutera detta med din kirurg, men i de flesta fall går ärrläkningen bra om man bara sköter sin sårvård.
Exakt hur ingreppet går till förklaras av doktorn inför operationen.

Efter operationen

Oftast kan du åka hem några timmar efter operationen. I regel behöver du vara sjukskriven i 2-3 veckor efter operationen och du ska undvika att träna i upp till 6 veckor. Såren ska vara tejpade i upp till 6 månader, men du kommer till kliniken med jämna mellanrum för att byta ut tejpen.

Efter en vecka och efter ett halvår får du komma på återbesök och träffa kirurgen.

Gynekomasti - manlig bröstförstoring

Beror på förstorad bröstanlag detta bröstanlag är en utväxt från vårtgårdshuden. Bröstanlag bildas under fostertiden lika för båda pojke och flicka. Om bröstanlaget under vårtgårdshuden förstoras hos en man kallas det gynekomasti. Ung man med gynkomasti har oftast fast bröstkörtelvävnad hos äldre men och överviktiga är det ofta fettvävnad mellan bröst körtelvävnaden. Bröstkörtel vävnaden vid gynekomati expanderar ofta vårtgårdhuden som då blir vidgad och putig. Hos en man har bröstanlaget ingen funktion. 7-8 % av alla men utvecklar en gynekomasti orsak är arvsanlag, viktuppgång före och under pubertet samt vissa läkemedel f.a. läkemedel som påverkar manens hormonnivåer bl.a anabola steroider.

Har opererat mer än 500 gynekomastier och aldrig opererat bort hud eller vårtgårdshud. Att korrigera hudöverskott behövs endast vid extrem viktnedgång och då p.g.a den allmänna övervikten. Då brukar patienten prioritera bukhudöverskott först.
Innan du kan sättas upp för önskad operation måste man komma på konsultation där du får grundlig information om ingreppet. Alternativt tele- eller videokonsultationer.

Gynekomastioperation hos normalviktig man har låg komplikationsfrekvens, 2-3 %, inga allvarliga komplikationer och ett säkert resultat.

Gynekomasti utförs mycket sällan inom den offentliga vården. I vissa fall är det dock aktuellt med provtagning av hormoner. Normalviktigt barn (under 18 år) kan vid stor gynekomasti få en remiss till offentliga vården.

Operation för manlig bröstförstoring - Gynekomasti

Operation i lokalbedövning och intravenös sedation.

Opererar enligt “golden standard” där 95-99 % all körtelvävnad opereras bort via ett 12-20 mm snitt i nedre vårtgårdshuden. Operationen kallas på läkarspråk “subcutanmastectom” eller avlägsnade av bröstkörtel under huden. Överskottshud drar ihop sig själv över brösten och är vårtgården vidgad och putig försvinner detta omedelbart vid operationen. Fettvävnad från sidorna sys in under vårtgårdshuden för att en inbuktning inte skall uppstå. Stramt förband i 48 timmar oftast räcker det med två till fem sjukdagar. Det bildas alltid bindväv i operationsområdet som kan kännas hårt under huden men kommer att bli mjukare och försvinna f.a. under första året. Ärret inne i vårtgården kommer oftast inte synas efter 3-4 månader.

Körteln som opererats bort kan inte återbildas eller komma tillbaka.

Oftast är man nöjd redan efter några månader men det kan ta upp till 12 månader innan det slutgiltiga resultatet efter en gynekomasti operation visar sig.

Om man är överviktig är det bäst att minska i vikt före operation vid konsultation alternativt tele- eller videokonsultation kan man få råd och även vissa fall medicinering mot övervikt.

Bröstoperation före & efter

Kvinna med hängande byst (ptos). Före och resultat efter bröstplastik.

bröstoperation före och efter

Kvinna med mindre bröst. Före och resultat efter bröstimplantat.