Näsplastik i Stockholm

Återställa näsa efter skada, förbättra luftlödet eller ändra formen

Kontakta oss

Få den perfekta näsan du alltid drömt om med en näsoperation

Det kan finnas flera skäl till att operera näsan – kanske vill du återställa näsans utseende efter en skada, förbättra luftflödet eller ändra formen av kosmetiska skäl. Hur din näsa ser ut beror i stort på familjära drag, och eftersom näsan är mycket personlig är det viktigt att du har klart för dig exakt vad det är du vill förändra.

Tillsammans tar vi fram imagingbilder utifrån dina önskemål och förutsättningar. Det är viktigt att vi är överens om målet med ingreppet innan vi påbörjar operationen. Men eftersom alla läker olika kan vi aldrig garantera att din näsa kommer att se ut precis som på bilderna – men det ger i varje fall en fingervisning.

Duktiga näskirurger behärskar både form och funktion, eftersom de hänger tätt samman inom all näsplastik. En felaktigt utförd näsförminskning kan leda till invalidiserande nästäppa och en vidgning av luftvägen kan kräva att man förstorar näsan. På Astoriakliniken är vi specialiserade inom just näskirurgi.

Vårt mål är att skapa en välfungerande näsa, som harmonierar med ditt ansikte och din karaktär, utan att näsan för den skull ser opererad ut. Det innebär att vi ibland också måste göra en hakplastik för att du ska få rätt proportioner i ansiktet. När du är klar kommer de flesta i din omgivning bara att se att något positivt hänt – men inte kunna säga vad.

Även om näsan blir precis som du önskade kan det ta ett tag innan du vänjer dig vid ditt nya utseende.

Inför din näsoperation

Du får inte äta eller dricka något på fyra timmar innan du kommer till Astoriakliniken (sex timmar vid narkos). Du får heller inte ha använt någon medicin som innehåller acetylsalicylsyra, som exempelvis Albyl, Trombyl eller Magnecyl under veckan innan. Du får däremot använda Alvedon, Panodil och Citodon, som innehåller paracetamol.

Tvätta ansiktet noga och tvätta håret med vanligt schampo. Använd inte makeup, nagellack eller linser i ögonen den här dagen. Ta av dig eventuella örhängen och piercingar. Bär oömma kläder och undvik tröjor med kragar som kan haka i näsan efter operationen.

Och du – kom i tid!

 

Hur går operationen till?

Oftast sker ingreppet under lättnarkos med lokalbedövning och du kan gå hem samma dag. Om operationen utförs inifrån näsan blir det inte några synliga ärr. Vid en mer omfattande operation så öppnas näsan och då blir det ett diskret ärr mellan näsborrarna – men det läker oftast snabbt och blir osynligt med tiden. Självklart informerar vi dig i förväg hur operationen kommer att gå till.

Du kan få helnarkos mot extra tillägg.

Efter operationen får du ligga kvar på kliniken för observation i ett par timmar. Oftast gör det inte ont i näsan efter operationen, men du kommer att vara ordentligt täppt på grund av blodstillande tamponader. De ska sitta kvar i 1-3 dagar.

Du får inte köra bil närmaste dygnet eller åka kommunalt hem – så be en anhörig att hämta dig eller åk taxi hem.

Efter operationen

Det brukar inte göra speciellt ont efter operationen, men under första veckan är näspassagen svullen och nedsatt som vid en rejäl förkylning. Du kan minska svullnaden med näsdroppar (högst en vecka). Även Renässans koksaltlösning och näsoljesprayen Nozoil kan hjälpa till, inte minst med att minska krustabildningen.

Tamponaderna ska sitta kvar i näsan under 1-3 dagar. Det bästa sättet att ta bort dem är att ligga ner och låta en en vän eller anhörig hjälpa dig att dra ut dem. Ligg sedan kvar i 10 minuter, så att det slutar blöda i näsan innan dur reser dig upp. I upp till en vecka kan du få ha en blånad kring ögonen, men den går över av sig själv.

Under första veckan kommer din näsa att skyddas av tejp och en yttre plastskena (istället för gips). I vissa fall sätter vi även stadgande plastskivor inne i näsan, på varsin sida om nässkiljeväggen. Alla dessa yttre förband tas bort på mottagningen en vecka efter operationen.

Oftast kan du gå tillbaka till ditt arbete efter en dryg vecka eller upp till tio dagar. Observera att du bara kan ansöka om sjukskrivning om ingreppet görs för att förbättra näsans funktion. Vid rena plastikoperationer föreslår vi att du ordnar ledigt på något annat sätt.

 

Återbesök

Du är välkommen på ett återbesök efter en vecka – om vi inte avtalat något annat. Det ingår även en gratisuppföljning inom 3-6 månader. Då har det mesta av svullnaden på näsan gått ner, men slutresultatet syns först efter 1-3 år.

Risker och komplikationer

Nästan en fjärdedel av våra patienter har tidigare opererat näsan på annat håll, men vi rekommenderar dig att komma till oss direkt istället. Vi är specialiserade på näsoperationer och även om vi har stor vana av att göra sekundärplastiker, så blir alltid resultatet bättre på en orörd näsa. Kom till oss direkt, så ordnar vi både form och funktion på en gång.

Det är ovanligt att det uppstår infektioner, men det är allvarligt om det händer. Om du känner bultande värk, ökande svullnad, rodnad eller feber ska du genast kontakta kliniken. Vi behandlar infektionen med antibiotika.

Det är viktigt att läkaren som genomför din näsoperation är erfaren och förtrogen med näsans fysiologi, för annars kan ingreppet leda till en invalidiserande nästäppa. Det kan i längden vara värre än att leva med en vanprydande näsa.

Frågor & svar om näsoperation